srijeda, 1. travnja 2015.

OTKRIVAMO KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM I DOĐETE DO ŽELJENE LINIJE!



Metabolizam je skup svih biohemijskih procesa u organizmu, jednostavnije rečeno to je brzina kojom telo sagoreva kalorije unesene putem hrane.
Starenjem se metabolizam usporava, naročito posle 30. godine života. Mnogi ljudi se žale da imaju usporen metabolizam, pa samim tim imaju i problema sa viškom kilograma.
Kako biste ubrzali metabolizam i podstakli bolju iskoristljivost hranljivih materija i konačno regulisali problem sa težinom počnite da primenjujete savete naše saradnice Anite Alterov - nutricioniste.

1. Spavajte dovoljno - Optimalna količina sna je 8 h, potrudite se da odspavate toliko i to u vreme kad se spava od 22h do 6h, sat pre ili kasnije ,zavisi od vašeg radnog vremena i obaveza. Smanjenje broja sati dobrog i kvalitetnog sna utiče na hormone koji regulišu metabolizam i apetit.

2. Unos tecnosti - Odnosno vode treba da bude najmanje 8 čaša dnevno, popijte obavezno čašu vode čim ustanete, preporuka je topla voda sa limunom, zatim pre svakog obroka i pred spavanje. Organizam koji je dobro hidriran omogućava brže sagorevanje kalorija.
3. Fizička aktivnost - Obezbedite sebi u toku dana bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti, najbolje u jutarnjim časovima, neka lagana šetnja, joga, trčanje, šta god Vam prija, bitno je da fomirate mišiće jer oni troše više kalorija.

4. Redovno konzumiranje obroka - Znaci da svaki dan u približno isto vreme uzimate vaše obroke. Doručak sat do dva po ustajanju, ručak oko 14 h, a večera oko 19h, naravno uz pomeranje od sat vremena gore dole, što zavisi od Vaših potreba i obaveza. I između obroka po jedna užina.
5. Količina hrane - Celodnevni unos hrane rasporedite u 5 obroka, tri glavna i dve užine, kako organizam ne bi ulazio u proces štednje.



6. Izbegavajte industrijske prerađene namirnice - Zamenite ih prirodnom hranom, voćem, povrćem i žitaricama.
Sad je pravo vreme da počnete da primenjujete ove savete i da se pripremite za predstojeće leto.
Možete vi to same!

Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com

http://mogujatosama.rs

0 komentari:

Objavi komentar