četvrtak, 7. svibnja 2015.

Doboš torta





Sastojci za kremu
6 žumanjka
20 dkg šećera
4 cijela jaja
vanilija
10 dkg čokolade
25 dkg maslaca
Sastojci biskvit
15 dkg šećera
13 dkg brašna
6 bjelanjka (snijeg)
15 dkg šećera za karamel-glazuru
5 dkg badema za ukras

Postupak pripreme

Najprije se pravi biskvit smjesa od žumanjaka, šećera, brašna i snijega, pa se peče svaki posebno,  najmanje 6 tankih listova. Listovi se moraju peći na nagloj vatri da se ne presuše. U međuvremenu se napravi krema, sastave listovi, a najljepši se list ostavi za najgornji koji se najprije namaže glazurom a tek onda stavi na tortu. Premažite kremom tortu, te obložite izrezanim bademima u obliku strugotine.

Krema:

cijela jaja, šećer u prahu, otopljena čokolada i vanilija tuku se na pari dok smjesa ne zavrije, a onda maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Kad se smjesa ohladi, dodajte ju u dobro izmiješani maslac.

Karamel glazura: šećer otopite u kotliću u prozirnu žutu tekućinu i njome naglo prelijte najljepši list torte. Dok je karamel još mekan, nožem zarežite 6 do 8 promjera, prema veličini torte. Svaki put prije nego nožem zarežemo, moramo isti nož provući kroz limun ili maslac da se ne lijepi. Torta se stavi na hladno mjesto preko noći. Drugi dan se izvadi i ukrasi tučenim i ošećerenim slatkim vrhnjem.



: http://www.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar