nedjelja, 17. svibnja 2015.

Provela je 30 godina u krevetu zbog ljekarske greške, a onda je konačno ustala...


Jean Sharon Abbott (38) je dijagnosticiran jedan od oblika celebralne paralize kada je imala četiri godine. Tri desetljeća kasnije, ta dijagnoza se pokazala krivom.


Punih 30 godina svoga života provela je u uvjerenju da pati od cerebralne paralize da bi na kraju doznala kako je to bila kriva dijagnoza i kako su se svi njeni simptomi mogli izliječiti uzimanjem tableta. Bez obzira na dijagnozu koja joj je gotovo upropastila život, 38-godišnja Jean Sharon Abbott iz Minnesote nije ljuta na liječnike.

Kad je imala samo četiri godine rečeno joj je da boluje od spastične diplegije što je jedan od oblika cerebralne paralize. Nakon tri desetljeća patnje od spazama mišića, slabosti, slabe pokretljivosti, ali i nekoliko teških operacija, Jean je u 33. godini dobila pravu dijagnozu.

Otkriveno je da ne boluje od cerebralne paralize već od DOPA-reagirajuće distonije, rijetke, ali izlječive bolesti mišića.

- Iskreno, svašta sam prošla, ali nemam negativne misli. Većinu djetinjstva provela sam u krevetu, ovisila sam o drugima, ali svejedno mogu reći da sam imala fantastično djetinjstvo. Prijatelji i rodbina o meni su se odlično brinuli - rekla je Jean, piše 24sata.hr.

Kad su joj postavili dijagnozu cerebralne paralize, njeni roditelji otišli su po drugo mišljenje kod jednog od najboljih liječnika u SAD-u. I on je bio u krivu.

S 12 godina prošla je vrlo bolnu operaciju koljena, a u dvadesetima su joj u tijelo ugradili pumpu koja je trebala u svakom trenutku osigurati dovoljne količine lijekova u tijelu.

Od previše lijekova dobila je nuspojave što ju je nagnalo da posjeti specijalista koji će joj promijeniti život. Novi neurolog napravio je skeniranje mozga i zaključio kako Jean zapravo boluje od DOPA-reagirajuće distonije. Objasnio je i da se simptomi te bolesti često miješaju sa simptomima cerebralne paralize.

Primila je terapiju koja se sastojala od lijekova za njenu "pravu bolest" i 2010. prvi put u životu ustala bez tuđe pomoći. Od tada je svakim danom sve jača, ima muža i troje djece, a u slobodno vrijeme piše blog i dijeli savjete oboljelima od iste bolesti.

Izvor: novi.ba

0 komentari:

Objavi komentar