petak, 23. siječnja 2015.

Kako izračunati višak telesne težine



 Kako izracunati visak telesne tezine Neadekvatno ocenjivanje tezine dovodi zenu do gladovanja, drzanja razlicitih dijeta, redovnih poseta teretana i drugih drasticnih mera. Ali ova metoda nije uvek opravdana. Ponekad dijete ne doprinose nicemu.

Ovaj hir moze dovesti do iscrpljivanja i pojave raznih bolesti. A vi samo treba da uravnotezite svoju ishranu i smanjite upotrebu masne hrane. Ali postoje i druge jednostavne metode.

Dakle, pitanju tezine treba pristupiti s tacnim proracunom. Definitivno pred sobom treba imati cilj – koliko kilograma ili centimetara treba da se resite.



Postoji nekoliko nacina za izracunavanje ovih indikatora.

Najlaksi – na pregibu na stomaku.

Ako je pregib vise od 3-4 centimetra, to je alarm na cinjenicu da je vreme da se brinete o sebi. Kod muskaraca ova cifra treba da bude manja od 1-2 cm.

Sledeci metod, koji se siroko koristi, to je formula Broka.

Ovde se uzima u obzir: visina, tezina i uzrast. Uzrast dolazi u obzir, jer tokom godina ljudi skoro uvek dobijaju na tezini. Ovde ne mozete da se borite protiv prirode.

Najednostavniji metod (ako jos niste napunile cetrdeset):

od svoje visine oduzimate 110 i dobijate vasu idealnu tezinu.

Ako imate vise od cetrdeset godina, od visine oduzmite 100.

Postoje i druga opcija: ako vasa visina ne prelazi 165 cm, od visine oduzmite 100. Ako visina 165-175 cm, onda treba oduzeti 105. A ako vise od 176 cm, oduzmite 110.

Evo jednog od najpreciznijih metoda za definisanje telesne mase. Racunamo broj kilograma odgovarajucih metru kvadratnom.

Prva faza: merimo visinu i tezinu.

Zatim se tezina podeli sa kvadratom visine, i po dobijenom koeficijentu mozemo suditi o svom stanju.

Ukoliko vrednost padne na intervalu od 18,5 do 24 – to je norma.

I u ovom slucaju nista nemojte menjati na sebi.

Ako je vrednost manja od 18.5 – trebate pokusati da se ugojite, a ako je vise – izaberite nacin za gubitak suvisnih kilograma.

Izvor :http://uspesnazena.com/

0 komentari:

Objavi komentar