Već par godina mama ima ovaj recept, i ja se kod nje redovno oduševljavam...
Pravim razne kolače, ali ovo je nekako uvek vezano za posetu njoj... Danas
sam rešila da ih napravim sama, i podelim recept s vama...
Sastojci 10 osobe
Za koru:
6 belanaca
250 gr šećera
50 gr kokosovog brašna
100 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 dl mleka
Za fil:
6 žumanaca
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike brašna
15 kašika šećera
1 l mleka
125 gr maslaca
125 gr margarina
2 dl slatke pavlake
I još:
50 gr kokosovog brašna
malo pečenih lešnika
Priprema
1. Kora: Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg, pa dodati 250 gr šećera. Mutiti mikserom još
malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmešano sa malo praška za pecivo.
Sad mešati špatulom, polako i strpljivo (bez miksera). Staviti da se peče u rernu
zagrejanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bela
(to traje petnaestak minuta)
.
2. Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog mleka.
3. Fil: U činiji dobro izmešati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15
kašika šećera i 2 dl mleka. 8 dl mleka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od
žumanaca i skuvati je (par minuta). Ostaviti da se ohladi.
4. Kad se ova smesa ohladila, izmešati je sa maslacem i margarinom (prethodno dobro
umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake. Kad se doda šlag od slatke pavlake,
više se ne muti mikserom, nego polako i nežno špatulom (varjačom).
5. Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 gr kokosovog brašna. Ostaviti da se
ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lešnik.
6. Napomena: tepsija u kojoj sam pekla koru ima dimenzije 20 cm x 32 cm.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar