nedjelja, 25. siječnja 2015.

Juliška


Kolač pod imenom Jelin kolač ili Juli pita u mojoj tekici se zove Juliška. Jako
stari recept, ima ih na coolinarci razlika mog i ostalih (osim par detalja u
biskvitu) je ta što ja nisam ljubitelj krema s margarinom, pa je ovo verzija
laganije kreme bez margarina, ali u svakom slučaju odličan kolač koji je šteta
ne probat :)))


Sastojci
1 paket lisnatog tijesta
biskvit
5 jaja
15 dkg šećera
15 dkg oraha
1 van.šećer
2 reda čok. za kuhanje
malo praška za pecivo
2 žlice (jušne) brašna
kap ruma, malo lim.korice
(malo mlijeka za natopit biskvit)
krema
7,5 dcl mlijeka
18-20 dkg šećera
1 van.šećer
10 dkg gustina
3 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
kap ruma

Priprema
1. ugrijat pećnicu na 200°C, razvaljat lisnato na okrenutu stranu tepsije (2x) nabockat ga
vilicom i peć oko 15-ak min na 200°.

2. za biskvit: odvojit žumanjca od bjelanjaka, bjelanjke slupat u čvrsti snijeg (ja to uvijek
napravim prvo jer tako ne moram prat žice od miksera:)): Žumanjke dobro umutit sa
šećerom i van. šećerom, u to dodat brašno, orahe, malo lim.korice, kap ruma, malo
praška za pec. i naribanu čok.za kuhanje, to dobro smiksat i dodat bjelanjke.

3. u tepsiju (36×21) stavit papir za pećenje (obavezno jer biskvit cijeli morate izvadit iz
tepsije) ulit tijesto i peć na 160°-170°C oko30-ak min. Tijesto ostavi da se ohladi i
hladno tijesto malo naškropit mlijekom

4. krema: stavit kuhat oko 6 dcl mlijeka sa šećerom i van. šečerom, sa strane pomiješat
ostatak hladnog mlijeka (1, 5dcl) sa gustinom, Kad mlijeko i šećer uzavru dodat ovu
smjesu gustina i uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhat još par minuta dok ne
uzavre. U hladnu kremu dodat ulupano slatko vrhnje.

5. slagat ovim redom
1. lisnato
2. pola kreme
3. biskvit (namoćen malo, to obavezno puno je sočnije)
4. druga polovica kreme
5. lisnato
6. posut šećerom u prahu
kolač stavit u frižider i dobro ohladit


www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar