nedjelja, 18. siječnja 2015.

Recept za burek kao iz buregdžinice

Recept za burek kao iz buregdžinice

Uspjela i u namjeri da napravim pravi burek. Jeeeee :)

Autor: Aledomacica

 1h Jednostavno

Sastojci 6 osobe
Tijesto
350 gr brašno
1 jaje
3 gr soli
150 ml vode
50 ml ulja
Mesna masa
500 gr mljevene junetine
100 ml vruće vode
1 glavica crvenog luka
1 češanj bijelog luke
10 gr soli
3 gr papar

Priprema
Tijesto
1. Pomješajte lagano sve ove sastojke i počnite da mijesite tijesto. Dodajte u tijesto samo
polovinu ulja a drugu polovinu ostavite za kraj. Mijesite dvije do tri minute. Ovoliko
kora moze da vam bude dovoljno za 6 bureka. Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo
ulja te umjesite tijesto u ulju.

2. Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno dali želite da razvlačite kora za 2 bureka
odjednom ili sve posebno. Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom
folijom. Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili vise u
frižideru. Tjesto moze da vam stoji i preko noći u frižideru.

Mesna masa

1. Pomješajte lagano sve sastojke za mesnu masu. Bijeli luk mozete da izostavite ako ne
volite njegov ukus. Kada ste dobro pomješali ostavite u hladnjaku bar sat vremena.



Razvlačenje i posipanje
1. Ja uvjek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu ili
burek. Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i
počnite da razvijate na svoj način. Ja razvijam uvjek na početku sa malom oklagijom i
onda rukama ali vi mozete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete
početi izvlačiti sa rukama. Ja razvijam po jednu koru jer mi je radni sto u kuhinji jako
mali pa ako budem razvijala za dvije onda bi mi kore padale preko rubova stola.
Podjelite meso takođe na 6 dijelova ili više ako volite burek sa manje mesa i počnite da
rasipate meso po kori. Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite

2 komentara: