“Vitka dijeta” se sprovodi sedam dana, mada se po potrebi može ponoviti i nekoliko puta. U prvih nedjelju dana, tjelesna masa se smanjuje za tri do četiri kilograma.
Dijeta nije predviđena za izuzetno gojazne osobe, već za ugodno popunjene dame, kao i osobe kojima se za vrijeme zimskih dana, zalijepilo nekoliko suvišnih kilograma. Međutim, ako imate više od dvadeset kilograma a pristaje i odgovara vam jelovnik iz ove dijete, onda se podvrgnite ovom vidu “gladovanja” uz pravljenje povremenih pauza.
Vitka dijeta ime je dobila jer nakon nje, i oni najdeblji mogu očekivati naznake vitkosti; a jelovnika Vitke dijete uglavnom se pridržavaju manekenke, za održavanje dobrog izgleda.
Upozorenje: Između obroka se mogu jesti sve vrste svježeg voća (osim banana).
JELOVNIK
1 dan
Doručak: voćna salata (od sezonskog voća ali, ako je moguće, izbjegavati banane)
Ručak: riba iz konzerve, salata od svježih krastavaca (začinjena s malo maslinovog ulja, jabukovog sirćeta i mirođijom).
Večera: manji krompir pečen u rerni i salata od cvekle (sveže ili iz tegle).
2 dan
Doručak: grejpfrut, 1 dvopek
Ručak: kuhano pileće bijelo meso i zelena salata začinjena uljem i sirćetom.
Večera: zelena salata i voćni jogurt (u običan jogurt dodati svježe sezonsko voće)
3 dan
Doručak: jabuka, šolja mlijeka ili jogurta
Ručak: salata od boranije
Večera: tvrdo kuhano jaje i salata od celera, paradajza, paprike i jednog manjeg krompira.
4 dan
Doručak: pomorandža ili dvije mandarine.
Ručak: parče crnog hleba, kravlji sir, po želji začinjen bosiljkom, peršunom i celerom.
Večera: piletina s roštilja i salata od pirinča, paprike i paradajza začinjena po želji.
5 dan
Doručak: činija zobenih pahuljica prelivenih s jogurtom male masnoće.
Ručak: 200 g junećeg mesa i salata od boranije.
Večera: nemasna riba pečena na roštilju i kuvani krompir začinjen peršunom.
6 dan
Doručak: kriška sira, paradajz i 1 dvopek.
Ručak: pečen krompir sa malo butera i salata od rendane šargarepe začinjena limunovim sokom.
Večera: goveđa salata s kuvanim krompirom i crnim lukom.
7 dan
Doručak: činija ovsenih pahuljica prelivnih sa jogurtom ili mlijekom.
Ručak: paradajz salata i kriška kravljeg sira.
Večera: kuhana piletina sa šargarepom, lukom i graškom.
Dodatak
Ako vam je gubitak od tri kilograma malo, onda iz ovog jelovnika izbacite večeru, ali u tom slučaju, obavezno se konsultuje sa svojim liječnikom. Takođe, skraćeni oblik dijete ne smijete provoditi dulje od pet dana, a izmijenjenu dijetu možete opet ponoviti tek uz pauzu od minimalno mjesec dana.
Napomene
Treba naglasiti da nije svačiji metabolizam i organizam isti, pa će tako neko lakše a neko teže skinuti višak kilograma. Bitno je ne odustajati, jer je izgubljeno samo ono od čega se odustane.
Strogo je zabranjeno, čak i opasno po zdravlje, konzumirati alkohol za vrijeme praktivirtanje bilo koje dijete. Čak i ako imate običaj poslije večere popiti samo čašu običnog crvenog vina, tu naviku zanemarite u vrijeme “gladovanja” – a radije se posvetite vježbanju.
Izvor : aura.ba
0 komentari:
Objavi komentar