četvrtak, 5. veljače 2015.

Štetnija su nego što ste mislili! Evo što sve gazirana pića rade vašem organizmu





Ako ste među ljubiteljima gaziranih pića, ovo bi vas trebalo zanimati. Vrijeme je da smanjite konzumiranje takvih pića jer su posljedice na zdravlje dugoročne i nenadomjestive.
Gazirana su pića zapravo pravi neprijatelji zdravlja. "Udaraju" na različita područja istovremeno, a ako ih prekomjerno pijete, prije ili kasnije njihov ugriz ćete osjetiti na svom tijelu. Izdvajamo nekoliko najgorih posljedica konzumiranja gaziranih napitaka:

1. Povećavaju rizik obolijevanja od raka

Stručnjaci ističu da su žene koje piju tri ili više limenki gaziranih pića tjedno izložene većem riziku obolijevanja od raka dojke. Znanstvenici sa Sveučilišta Laval u Quebecu 2014. su godine otkrili da što žena pije više zašećerenih i gaziranih pića, to je rizik od obolijevanja od raka dojke veći jer se povećava gustina grudi.

2. Oštećuju jetru

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da osobe koje piju dvije limenke gaziranog pića dnevno imaju pet puta veći rizik od ciroze jetre i raka jetre.

3. Pojačana želja za slatkim

"Dvije limenke gaziranog pića na dan otupljuju percepciju okusa slatkog i zbog toga se javlja veća želja za slatkim", kaže dr Hans-Peter Kubis, fiziolog na Sveučilištu Bangor koji je vodio studiju o utjecaju gaziranih pića na tijelo.


4. Oštećuju kosti

Veće količine gaziranih pića dovode do oštećenja kostiju zbog fosforne kiseline koja dodatno troši hranjive materije u organizmu, tj. velike količine šećera i umjetnih zaslađivača u tim pićima povećavaju izlučivanje kalcija mokraćom. Znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu 2006. su godine otkrili da su žene koje su pile jedno gazirano piće dnevno imale manju mineralnu gustinu kostiju u bokovima od žena koje su gazirano pile primjerice jednom tjedno ili rjeđe.

5. Oštećuju zube

Šećer u korelaciji s bakterijama stvara štetne kiseline koje mogu uzrokovati truljenje zubiju. Istraživanje Sveučilišta u Birminghemu otkrilo je da zašećereno gazirano piće djeluje daleko korozivnije, čak do deset puta jače od voćnih sokova u prvim minutama ispijanja pića.

6. Ubrzano starenje

Ako ste među onima koji dnevno popiju oko dvije limenke gaziranoga pića, tada starite brže u odnosu na one koji to ne prakticiraju, smatraju američki znanstvenici. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da gazirana pića utječu na promjene na DNK, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem.

dnevno.hr

0 komentari:

Objavi komentar