četvrtak, 5. veljače 2015.

Znate li kada smijete piti hladnu, a kada toplu vodu?




Ne smiju se piti ni preledena, ali ni prevruća voda.
Voda je izvor života, a svima nam je dobro poznat onaj osjećaj kada žed ugasimo jednom čašom ove tekućine. No je li važno pijemo li vodu hladnu ili toplu? Tradicionalna indijska medicina naglašava kako je važno obratiti pažnju na temperaturu vode. Ne smiju se piti ni preledena, ali ni prevruća voda. 

Kada piti hladnu vodu?

Vježbanje

Tjelesna temperatura raste tijekom fizičke aktivnosti, a znojenjem se naše tijelo pokušava ohladiti. Zahvaljujući znojenju gubimo tekućinu iz tijela. Kada se tijekom vježbanja pije hladna voda organizam se hladi, a tijelo rehidrira. Nakon vježbanja se preporuča konzumacija vode koja je mrvicu hladnija od sobne temperature.

Groznica

Iako je ispijanje hladne vode ako imate temperaturu samo jedna metoda za hlađenje organizma nije posebno preporučljiva. Tijekom bolovanja od groznice važno je unositi dovoljno tekućine kako biste pomogli tijelu da se izbori s infekcijom. Kako bi nadoknadili izgubljene elektrolite vodi dodajte malo limuna i morske soli.

Mršavljenje

Hladna voda može ubrzati metabolizam i pomoći vam da izgubite dodatnih 70 kalorija dnevno.

Kada piti toplu vodu?

Probava

Topla voda u jutarnjim satima može potaknuti bržu probavu. Ako nakon obroka popijete hladnu vodu, organizam će teže probavljati hranu.

Detoksikacija

Preporučuje se da u mlaku vodu dodate nekoliko kapi limuna i time započnete dan. Uz limun vodi možete dodati i krastavac, metvicu, jabuku ili cimet koji također pomažu pri detoksikaciji.

Protiv bolova

Ako vas muči glavobolja ili neka upala, bolje je da popijete topliju vodu koja stimulira cirkulaciju krvi. Topla voda može pomoći i kod menstrualnih grčeva.

Zatvor

Ako imate konstipaciju topla voda pomaže pri rješavanju tog problema.


Izvor :dnevno.hr

0 komentari:

Objavi komentar